Предимства на къщите с метална конструкция?

Сглобяемите къщи могат да бъдат произведени от различни материали. В тази статия ще разгледаме къщите с метална конструкция.

Те се изготвят сравнително лесно, а времето нужно за изграждането им изключително кратко. Носещата конструкция при сглобяемите къщи с метална конструкция е изградена предимно от кухи метални профили, съединени със заварки и болтове. Ако ги сравним със сградите от стандартен тип, сглобяемите къщи с метална конструкция са по-устойчиви на земетресения. Това плюс, който ви внася спокойствие при евентуални природни бедствия. 

    За изолация при сглобяемите къщи с метална конструкция се полагат два слоя плоскости – гипсови и гипсфазерни. Първо се поставят гипсфазерни плоскости от външната страна, а от вътрешната част се слага минерална вата, която да изолира от шум и да запазва температурата във вашия дом, както през лятото, така и през зимата. Изграждането на втория слой се състой в поставянето на минерална вата и гипсфазерни плоскости. Гипсфазерните плоскости са устойчиви при възникване на проблеми и предотвратяват разпространение при евентуален пожар. Те ще предпазят металната конструкция и ще запазят вътрешните помещения незасегнати от бедствието. Полагането на двата пласта гарантират покриване на техническите изисквания за топлоизолация и редуциране на шума от околната среда, а също така успешно покрива задължителното време за защита на сградата при пожари.

    Сглобяемите къщи с метална конструкция притежават редица преимущества пред традиционното строителство. Високата степен на устойчивост при земетресения е едно от нещата, което безспорно е огромно предимство. Чрез тази конструкции се предоставя възможност да бъдат изградени по-сложни форми и сгради с максимална височина до цели 5 етажа. В зависимост от конкретните условия, къщата може да бъде определена като временна постройка. В такъв случай разходите за проектиране ще намалеят. Ако имате ниска сграда, но искате тя да бъде доизградена по-високо, то  това е напълно възможно. По всяко време може да достроите къщата и да изградите нов етаж, благодарение на интегрираната модулна система, която позволява лесно надграждане. Поддържането на металните конструкции е лесно, което е още една причина да изберете къща от този тип. Ниската себестойност прави сглобяемите къщи предпочитан избор за голяма част от хората днес и все повече българи добре разбират това.

    Поставянето на мълниезащитна система е задължително. На всеки 5 години е желателно да се извършва обработване, което да предпази от образуването на ръжда. По този начин ще предотвратите корозирането на конструкциите. 

По идентичност на сглобяемите дървени къщи, тези с метална конструкция са леки и с кратък срок на изработка. Къщите с метална конструкция са по подходящи за сложни форми на изпълнение. При тях за носеща конструкция се използват метални кухи профили свързани чрез заварки или болтови връзки. Висока издръжливост на земетръс, по ниска издръжливост на вятър от стандартната монолитна конструкция. За противодействие на вятър при двуетажните къщи се монтират допълнителни противоветрови връзки.
При къщите с метална конструкция изолацията се извършва посредством два слоя гипсфазерни и гипсови плоскости. Първият слой е от 8 см като външно се полагат гипсфазерни плоскости, вътрешно се поставя 8 см минарална вата за топло и шумоизолация. Втория слой е с 4 см минерална вата и гипсфазерни пожароустойчиви плоскости за защита на металната конструкция и вътрешните помещения. Така изработената конструкция постига техническите изискванията за топло и шумоизолация както и задължителните 60 мин огнезащита на сградата.

Предимства на къщите с метална конструкция:

– лека и лесна за подръжка конструкция
– висока устойчивост на земетръс
– възможност за изграждане на сложни форми и сгради с височина до 5 етажа
– малък разход за нулев цикъл
– ниска себестойност
– при определени условия могат да минат като времени постройки, което намаля цената за проектиране
– възможност за доизграждане и/или надстрояване на къщата по всяко време
За покрив използваме покривни сандвич панели тип „Керемида“. Монтажа на тези панели е бърз, лесен и подръжката е минимална. Изискват по малко материал за изработка на носещата конструкция, по леки са и с добрата си топло и шумоизолация са конкурентни на останалите типове покривни конструкции и материали.

Недостатъци на къщите с метална конструкция:

– металната конструкция трябва да бъде добре изолирана за премахване на термо мостовете
– задължителна мълниезащита
– обработка за ръжда и корозия на 5 години
– задължителна защита срещу пожар – при 400 градуса метала става пластичен и подава
– опасност от вибрации при по масивни конструкции

Система на изграждане на къщи с метална конструкция:

– нулев цикъл от стоманобетонна конструкция
– основна конструкция от метални профили
– външен изолационен слой от гипсфазер или циментова плоскост и 8 см минерална вата
– декоративна мазилка или сайдинг
– вътрешна облицовка от пожароустойчив гипсокартон или предстена общивка от пожароустойчив гипскартон с допълнителна изолация от минерална вата
– метална покривна конструкция
– покрив от битуммни керемиди или покривен сандвич панел тип „Керемида“
При двуетажните къщи от този тип подът на втория етаж се изпълнява от дървена носеща конструкция, върху която се полага перлитова 5 см армирана замазка. Перлитовата замазка е 7 пъти по-лека от стандартната циментова замазка. С много по висока шумо и топлоизолация и с възможността си за гасене на вибрации е несравнима като избор за този тип конструкции.
При всички тавани се поставя 4 см минерална вата. Ел и ВиК инсталациите се монтират в преградните стени. Завършеността на къщата като мазилки, дограми, цветови решения, санитарен фаянс, теракот, гранитогрес, ламиниран паркет и др са по желание на клиента.
Bookmark the permalink.

Comments are closed.